Other languages

Do you want more information about vaccination in different languages? Click here.

donderdag 10 juni 2021

Vaccineren en op reis gaan

De afgelopen dagen verschenen er een aantal berichten in de media over vaccineren en op reis gaan. Veel mensen zitten met vragen. Hierbij een aantal nuttige zaken: 

Digitaal Coronacertificaat

Deze zomer zal je vrij en veilig kunnen reizen binnen de Europese Unie op basis van het Europees digitaal coronacertificaat. Het certificaat zal vanaf 1 juli in alle EU-landen gebruikt worden en is het bewijs dat iemand tegen corona is gevaccineerd, negatief op corona is getest of van corona is hersteld. De Federale Overheid is dit momenteel aan het uitwerken. Het is niet mogelijk om via het vaccinatiecentrum of je gemeente een vaccinatiebewijs te verkrijgen.

 

PCR-test en op reis gaan

Ga je op reis naar het buitenland en heb je een PCR-test met bijhorend attest nodig?

Indien je arts dit zelf wenst kan hij/zij jou in zijn/haar eigen praktijk testen en van de nodige formulieren voorzien (bv. een Engelstalig attest met het testresultaat).

Je kan je laten testen op diverse locaties zoals ziekenhuizen, labo’s, luchthaven, …. Deze voorzieningen en het labo regelen dan zelf de administratieve afhandeling van het testresultaat, de betaling, enz. Je maakt deze afspraak zelf.

Als bovenstaande mogelijkheden uitgeput zijn, richt je je tot je huisarts. Die kan nagaan of je pre-travel testen kan ingeboekt worden in een triagecentrum waar een beperkt aantal tijdsloten worden voorzien.

Andere vragen over reizen?  Check www.info-coronavirus.be  of bel 1700.

 

Twee gratis PCR-testen vanaf 1 juli

Als je wil reizen in de zomer zal dat vaak niet kunnen zonder PCR-test. Vanaf 1 juli krijg je twee testen gratis als je voldoet aan de voorwaarden. Op www.mijngezondheid.be kan je een gratis testcode aanvragen die 10 dagen geldig blijft. De test kan je onder andere laten afnemen in een van de bovenvermelde ziekenhuizen.

 

Inhaalvaccinatie
Heb je er alles aan gedaan om je tweede afspraak voor vaccinatie na te komen, maar geraak je er écht niet? Dan kan je binnenkort een inhaalvaccinatie krijgen, nadat iedereen van de volwassen bevolking is uitgenodigd geweest. Hoe en wanneer dit zal plaatsvinden, wordt momenteel volop uitgewerkt door het Agentschap Zorg en Gezondheid